Čistící četa v Černěticích

16. 7. 2024

Čistírny odpadních vod

Dnes zavítáme do malé vesničky Černětice, která se nachází ve Strakonickém okrese. Dodavatel technologické části ASIO TECH s.r.o. zde vybudoval ČOV o celkové kapacitě 100 ekvivalentních obyvatel.

Osazování nádrže nitrifikace

Obrázek 1: Osazování nádrže nitrifikace

Jedná se o mechanicko-biologickou čistírnu odpadních vod, která je rozdělena na dvě části. První částí je nádrž určená pro skladování přebytečného kalu, druhou část pak tvoří aktivační nádrž s technologií SBR (sequential batch reactor) s jemnobublinným provzdušňovacím aeračním systémem a hrubobublinným míchacím systémem.

Obrázek 2: Ruční česle

Obrázek 2: Ruční česle

Na obrázku číslo 2 je možné vidět ruční česle, které umožňují operátorům ČOV pravidelně odstraňovat usazeniny a zachycené materiály bez nutnosti vypínat provoz či používat složité mechanické systémy. Díky nim lze udržovat optimální průtok vody a minimalizovat riziko poruch a provozních problémů.

Obrázek 3: Instalace dmychadel

Obrázek 3: Instalace dmychadel

Technologicky byla ČOV s nitrifikačním systémem doplněna o systém pro srážení fosforu. Do aktivačního prostoru byl dávkován roztok síranu železitého jako srážedlo fosforu. Roztok i dávkovací čerpadlo byly umístěny na obslužnou plošinu přímo do ČOV.

Obrázek 4: Vnitřní část aktivační nádrže

Obrázek 4: Vnitřní část aktivační nádrže

Řídící rozváděč obsahuje systém vzdáleného řízení, který umožňuje měnit algoritmy a monitorovat provoz ČOV na dálku. Zavedení systému SCADA zajišťuje efektivní správu dat a umožňuje úpravy technologického procesu bez nutnosti fyzické přítomnosti, což snižuje počet servisních zásahů a tím i provozní náklady zákazníka. Systém SCADA se od roku 2023 stal technologickým standardem všech velikostí ČOV AS-HSBR, tedy od 60 do 600 EO.

Obrázek 5: Předání hotové ČOV

Obrázek 5: Předání hotové ČOV

Čistírna byla úspěšně předána přestřihnutím zlaté pásky, a tak nám vyrostla v Černěticích nová ČOV, která nejen že čistí odpadní vodu, ale hlavně zlepšuje stav životního prostředí v bezprostředním okolí obce.

Ing. Jan Hanák